onsdag 8 september 2010

Industriell ekologi - Gröna vinster är stora vinster




Med dagens utgåva av "Ny Teknik" kom en bilaga om ett mycket intressant kunskapsområde, nämligen Industriell ekologi. Ju mer jag läste om forskningen som pågår och projekten samt tankarna kring hållbarhet, insåg jag att det är just detta BTH är bra på. Studenter från hela världen kommer hit för sin masterutbildning inom " Strategic Leadersship towards Suistability" och en världens främsta forskare inom hållbarhet finns på BTH. Hans namn är Karl-Henrik Robért och har utbildat bl.a. Toyotas och Microsoft ledare för att optimera verksamheten och bidra till en hållbarare planet, om man vill se honom tala så kan man besöka BTHs öppna föreläsningar som främst hålls för de nya masterstudenterna. Om vi inte jobbar för en hållbarare planet så kommer civilisationen att dö ut. Vi har "ödet" i våra egna händer, hör Robért prata i P4 Blekinge: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=3950306

Vad många förtagare tror är att den som är sist att hoppa på hållbarhetståget är vinnaren, eftersom det kostar en massa att göra förändringar i processer och att man måste göra stora stora uppoffringar för att bidra till en renare planet. MEN det är ju tvärtom! Den som först lyckas effektivisera och optimera sin verksamhet genom att med mindre resurser och processer skapa samma värde i sin produkt eller genom kreativa lösningar och innovationer tom öka värdet är vinnaren. Dem som lyckas med detta kommer få en högre vinst och bidra till en renare planet. Jag tror att det handlar om en Win-Win situation och att vi verkligen kan höja vår livskvalité utan att planeten behöver lida. Affärsmässiga och miljömässiga förbättringar samspelar mer än många tror, ju förr man inser detta desto mer kommer man tjäna. Det är just här industriell ekologi kommer in i bilden och så här förklarar Mats Eklund i Ny Teknik:

"Industriell ekologi är ett kunskapsområde som handlar om att sträva i riktning mot industriella system där användningen av energi och material är optimerad, uppkomsten av avfall är minimerad och där det som faller ur en process blir råvara för en annan process. Centralt inom industriell ekologi är att försöka vända miljöproblem till affärsmöjligheter genom att ha en vid systemsyn, utnyttja resurser effektivt och samverka genom resursdelning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar