tisdag 22 juni 2010

Kulturbanken - lek och lär!

Välkommen till KULTURBANKEN - spelet där du som nyfiken banktjänsteman reser runt i världen för att uppleva och lära dig om andra kulturer.

Kulturbanken är namnet på ett webbspel som handlar om sociala koder i olika länder. I rollen som en svensk bankman får man resa runt till olika länder och lära sig om sociala skillnader, koder och hur man kommunicerar med människor i det landet. Man får även lära sig vikten av att bygga relationer och att visa respekt på rätt sätt, exempelvis vilken hand man räcker över sitt visitkort med eller hur nära man får stå en person man pratar med. Med en globaliserad värld och engelska som internationellt språk tänker man kanske att det inte är så svårt att göra affärer utomlands, men efter detta kan jag konstatera att man har stor fördel av att känna till kulturen i det land men besöker.

Tillväxtverket, Stiftelsen IFS och SEB är de som utvecklat spelet och syftet är att förenkla och motivera sammarbetet mellan utlandsfödda företagare och svenska banker. Det finns stora affärsmöjligheter och pengar att tjäna, både för företagare och banker. Spelet finns tillgängligt gratis för alla, man kan spela direkt på webben eller ladda ner. Skaparna hoppas att banker och finansinstitut ska ta vara på möjligheten och tänka vidare på hur man kan utveckla sin attityd för att vara på exportmöjligheter och andra fördelar, som sammarbete med utlandsfödda svenskar medför, både för banken och Sverige. Här hittar ni en artikel om hela projektet http://www.tillvaxtverket.se/huvudmeny/press/nyhetsarkiv/senastenytttillvaxtverket/nyttwebbspelokarmojligheternatillfinansiering.5.74f57d0f1283a4f88ff800013733.html.
Här kan ni spela spelet online http://www.tillvaxtverket.nu/kulturbanken/! Lek och lär!

Jag har spelet det och tyckte det var kul att upptäcka olika sociala koder, som jag inte hade en en aning om tidigare. Det är fascinerande hur olika kulturer ser saker på olika sätt, samtidigt helt logiskt att länder genom tiden har utvecklat egna traditioner och normer. Enjoy!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar