onsdag 8 september 2010
Industriell ekologi - Gröna vinster är stora vinster
Med dagens utgåva av "Ny Teknik" kom en bilaga om ett mycket intressant kunskapsområde, nämligen Industriell ekologi. Ju mer jag läste om forskningen som pågår och projekten samt tankarna kring hållbarhet, insåg jag att det är just detta BTH är bra på. Studenter från hela världen kommer hit för sin masterutbildning inom " Strategic Leadersship towards Suistability" och en världens främsta forskare inom hållbarhet finns på BTH. Hans namn är Karl-Henrik Robért och har utbildat bl.a. Toyotas och Microsoft ledare för att optimera verksamheten och bidra till en hållbarare planet, om man vill se honom tala så kan man besöka BTHs öppna föreläsningar som främst hålls för de nya masterstudenterna. Om vi inte jobbar för en hållbarare planet så kommer civilisationen att dö ut. Vi har "ödet" i våra egna händer, hör Robért prata i P4 Blekinge: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=3950306
Vad många förtagare tror är att den som är sist att hoppa på hållbarhetståget är vinnaren, eftersom det kostar en massa att göra förändringar i processer och att man måste göra stora stora uppoffringar för att bidra till en renare planet. MEN det är ju tvärtom! Den som först lyckas effektivisera och optimera sin verksamhet genom att med mindre resurser och processer skapa samma värde i sin produkt eller genom kreativa lösningar och innovationer tom öka värdet är vinnaren. Dem som lyckas med detta kommer få en högre vinst och bidra till en renare planet. Jag tror att det handlar om en Win-Win situation och att vi verkligen kan höja vår livskvalité utan att planeten behöver lida. Affärsmässiga och miljömässiga förbättringar samspelar mer än många tror, ju förr man inser detta desto mer kommer man tjäna. Det är just här industriell ekologi kommer in i bilden och så här förklarar Mats Eklund i Ny Teknik:
"Industriell ekologi är ett kunskapsområde som handlar om att sträva i riktning mot industriella system där användningen av energi och material är optimerad, uppkomsten av avfall är minimerad och där det som faller ur en process blir råvara för en annan process. Centralt inom industriell ekologi är att försöka vända miljöproblem till affärsmöjligheter genom att ha en vid systemsyn, utnyttja resurser effektivt och samverka genom resursdelning."
söndag 22 augusti 2010
Back in business @ BTH
Nollningen av de nya studenterna har börjat och Kåren har massor av aktiviteter på gång! Tycker verkligen att alla nya på BTH ska delta under nollningen, om inte alla dagar i alla fall vissa för att träffa blivande klasskamrater och lära känna skolan och staden. Själv deltog jag inte under alla dagar, men tyckte det var kul de dagar jag var med! Kolla in schemat för nollningen på facebook: http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=124698524243296&index=1
Samtidigt som nollningen är i full gång närmar sig även skolstarten. Jag har kollat upp schemat och börjat skaffa kurslitteraturen, det känns skönt att påbörja en ny termin utan rester från förra året, speciellt eftersom vi nu läser fortsättningskursen i matematik och elkretsteori samtidigt och jag har hört att det kan vara riktigt kämpigt. Fortsättningskursen i matematik innehåller nämligen två delar: Analys i flera varibler och transformteori. Detta innebär också två tentor för mattekursen och en tenta för elkretsteorin. Tur är väl att man har kunskapen från första årets matematik relativt fräsch och är utvilad efter sommaren! Lika skönt som det var att byta miljö och rutin efter första året, ska det bli kul att återvända till plugget och sporten (stort plus i Karlskrona är handbollen och idrottslivet)!
Nya utmaningar och erfarenheter väntar, lets go!
fredag 2 juli 2010
Kloka ord från Richard Branson
Här pratar han om hur han ibland tänker när han gör affärer:
" Som att spela Monopol. Jag tyckte om att spela Monopol när jag var liten. På sista tiden har jag insett att jag fortfarande gör det. Jag pantsätter mina hotell för att kunna behålla Euston Station. Pantsätter mina hus för att kunna köpa allmännyttiga företag. Lånar från banken för att betala för alltihop. Säljer alltihop för att betala banken! "
Sedan fortsätter han att prata vidare om affärer och företagstänk, saker man ska komma ihåg:
" Komplexiteten är din fiende. Vilken idiot som helst kan göra något komplicerat. Det är svårt att göra något enkelt. Använd experter på ett klokt sätt. Vägled dem. Sätt dem i arbete. De är inte till för att hålla dig i handen. Strunta i angrepp. Kom ihåg att alla har en agenda, så de råd du får från folk utanför din väl betrodda krets är inte enbart ämnade för att gagna dig. De allra flesta av dem är väl menade, men till och med de bästa råden måste tolkas".
Väldigt lärorik läsning, sista citatet påminner även om Per H Börjessons (Spiltans VD) resonemang om aktiesparande!
torsdag 24 juni 2010
Tips på affärsidéer
http://www.springwise.com/ - "Your daily fix of entrepreneurial ideas"!
http://www.springwise.com/businessideas2010/ - Kolla in "Top 10 business ideas for 2010" !
tisdag 22 juni 2010
Kulturbanken - lek och lär!
Kulturbanken är namnet på ett webbspel som handlar om sociala koder i olika länder. I rollen som en svensk bankman får man resa runt till olika länder och lära sig om sociala skillnader, koder och hur man kommunicerar med människor i det landet. Man får även lära sig vikten av att bygga relationer och att visa respekt på rätt sätt, exempelvis vilken hand man räcker över sitt visitkort med eller hur nära man får stå en person man pratar med. Med en globaliserad värld och engelska som internationellt språk tänker man kanske att det inte är så svårt att göra affärer utomlands, men efter detta kan jag konstatera att man har stor fördel av att känna till kulturen i det land men besöker.
Tillväxtverket, Stiftelsen IFS och SEB är de som utvecklat spelet och syftet är att förenkla och motivera sammarbetet mellan utlandsfödda företagare och svenska banker. Det finns stora affärsmöjligheter och pengar att tjäna, både för företagare och banker. Spelet finns tillgängligt gratis för alla, man kan spela direkt på webben eller ladda ner. Skaparna hoppas att banker och finansinstitut ska ta vara på möjligheten och tänka vidare på hur man kan utveckla sin attityd för att vara på exportmöjligheter och andra fördelar, som sammarbete med utlandsfödda svenskar medför, både för banken och Sverige. Här hittar ni en artikel om hela projektet http://www.tillvaxtverket.se/huvudmeny/press/nyhetsarkiv/senastenytttillvaxtverket/nyttwebbspelokarmojligheternatillfinansiering.5.74f57d0f1283a4f88ff800013733.html.
Här kan ni spela spelet online http://www.tillvaxtverket.nu/kulturbanken/! Lek och lär!
Jag har spelet det och tyckte det var kul att upptäcka olika sociala koder, som jag inte hade en en aning om tidigare. Det är fascinerande hur olika kulturer ser saker på olika sätt, samtidigt helt logiskt att länder genom tiden har utvecklat egna traditioner och normer. Enjoy!
tisdag 15 juni 2010
VM i Sydafrika 2010; mer än fotboll!
Vi kan nämligen lära oss en hel del om finans och strategier för att få vår ekonomi att växa. Jag älskar när man jämför samhälle, ekonomi och företag med sport. Dels för att jag vuxit upp med sport som handboll och fotboll, dels för att jag brinner för lagkänsla. På Veckans Affärers hemsida har Johan Widmark skrivit en artikel, som tar upp liknelser mellan tränare och portföljhanterare, lag och portföljer samt spelare och tillgångar. En text som är riktigt bra skriven och inspirerande. Kopplingen mellan FIFA och modern portföljteori är brilliant. Vikten av samarbete mellan anfallare, mittfältare och förvarare/målvakt är nästan t.o.m viktigare än den individuella skickligheten, likadant som riskspridningen i ens aktieportfölj är avgörande för tillväxten på lång sikt. Vissa spelare gör mål och vissa bevarar ledningen, vissa innehav ökar tillväxten och vissa jobbar för stabilitet. Grym artikel och tanke! Läs den här http://www.va.se/vabors/2010/06/15/vm-kan-lara-om-portfoljfor/.
Nu är det dags för samba och Brasilien-Nordkorea! :)
onsdag 9 juni 2010
Passion for Innovation by KTH
måndag 7 juni 2010
Bolivia
Bolivia har blivit oerhört intressant för företag inom fordonsindustrin och regeringar som bantar koldioxidutsläpp. Anledningen är logisk och naturlig i dubbel bemärkelse. Faktum är att hälften av världens resurser av litiumresurser finns i en förhistorisk sjö i Bolivias sandöken. Nya teknologiska framsteg inom elbilstillverkningen bygger på utveckling av litiumjonbatterier och utvecklingen ger Bolivia fantastiska framtidsutsikter.
Här bygger vi nytt. Men inte bara hus utan också självförtroende, identitet och tro på våra möjligheter. En del multinationella företag tror fortfarande inte att vi är kapabla att producera litium - eller för den delen andra saker. Men nu är det slut med det. När vi producerat vårt första litium är det ett historiskt ögonblick som visar på teknologiskt och ekonomiskt oberoende. En seger för den bolivianska staten.
/ Marcelo Castro, chefingenjör
Denna man är ansvarig för litiumprojektet och kan mycket väl bli mäktigare än Hugo Chavez (Venezuelas president sedan 1999) och därmed regionens nya toppspelare. Något som är väldigt glädjande är att om Bolivias regeringen spelar sina kort rätt och gör goda affärer i framtiden, så kan indianbefolkningen i området gynnas och ta del av avkastningen, detta genom nyligen utökade rättigheter och beslutsfattande gällande naturresurser. Jag fascineras av hur forskare och ingenjörer tillsammans med ekonomer och finansiärer styr ett projekt som involverar så många olika människor och länder, alla vill givetvis vara med på tåget som tar oss till utvecklingen av litiumbatterier och framtagningen av råvaran. Det visar verkligen hur framtiden kan öppna nya marknader och att världen hänger ihop på ett fantastiskt sammanflätat sätt. Globaliseringen ger oerhörda möjligheter och det gäller att vara smart och tänka strategiskt för att ta vara på dessa.
Läs gärna artikeln på E24!
http://www.e24.se/business/ravarar/litium-ar-bolivias-vita-guld_1270727.e24
måndag 22 februari 2010
Kreativitet och Logik
Måste berömma "Veckans affärer" för en väldigt bra tidning för blivande industriella ekonomer. Efter att läst min första och än så länge bästa (Lärorikaste, mest kreativa och roligaste) kurs på BTH som heter Innovativ och hållbar produktutveckling och fått inblick i industriföretagens verksamhet och marknaden, så väntar varje vecka på det nya numret. Förrutom aktietips till min portfölj får jag kunskap och inspiration genom företagsreportage och analyser. Tack VA samt TRIA och Unga Aktiesparare för att ni gör att jag som student har råd med detta! :)