Bolivia har blivit oerhört intressant för företag inom fordonsindustrin och regeringar som bantar koldioxidutsläpp. Anledningen är logisk och naturlig i dubbel bemärkelse. Faktum är att hälften av världens resurser av litiumresurser finns i en förhistorisk sjö i Bolivias sandöken. Nya teknologiska framsteg inom elbilstillverkningen bygger på utveckling av litiumjonbatterier och utvecklingen ger Bolivia fantastiska framtidsutsikter.
Här bygger vi nytt. Men inte bara hus utan också självförtroende, identitet och tro på våra möjligheter. En del multinationella företag tror fortfarande inte att vi är kapabla att producera litium - eller för den delen andra saker. Men nu är det slut med det. När vi producerat vårt första litium är det ett historiskt ögonblick som visar på teknologiskt och ekonomiskt oberoende. En seger för den bolivianska staten.
/ Marcelo Castro, chefingenjör
Denna man är ansvarig för litiumprojektet och kan mycket väl bli mäktigare än Hugo Chavez (Venezuelas president sedan 1999) och därmed regionens nya toppspelare. Något som är väldigt glädjande är att om Bolivias regeringen spelar sina kort rätt och gör goda affärer i framtiden, så kan indianbefolkningen i området gynnas och ta del av avkastningen, detta genom nyligen utökade rättigheter och beslutsfattande gällande naturresurser. Jag fascineras av hur forskare och ingenjörer tillsammans med ekonomer och finansiärer styr ett projekt som involverar så många olika människor och länder, alla vill givetvis vara med på tåget som tar oss till utvecklingen av litiumbatterier och framtagningen av råvaran. Det visar verkligen hur framtiden kan öppna nya marknader och att världen hänger ihop på ett fantastiskt sammanflätat sätt. Globaliseringen ger oerhörda möjligheter och det gäller att vara smart och tänka strategiskt för att ta vara på dessa.
Läs gärna artikeln på E24!
http://www.e24.se/business/ravarar/litium-ar-bolivias-vita-guld_1270727.e24
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar